Zrezygnujmy z jedzenia mięsa!
Od tego czasu znacznie wzrósł odsetek ludzi, który zrezygnowali w swojej diecie z mięsa i jego przetworów
Choć nie są prowadzone globalne statystyki, według szacunków w 2022 roku 22 % populacji całego świata znajdowało się na diecie wegetariańskiej.
Kluczowe statystyki i fakty dotyczące wegetarian na rok 2022
- 22% światowej populacji jest wegetarianami
- Wegetarianie mają do 12% mniejszą zachorowalność na raka
- 5% konsumentów w USA to wegetarianie
- Prawie 40% populacji Indii stosuje dietę wegetariańską
- Globalne przejście na dietę wegetariańską może zaoszczędzić 1 bilion dolarów rocznie
- Dieta roślinna zmniejsza ryzyko chorób serca o 40%
- Wegetarianie żyją średnio o 10 lat dłużej (mężczyźni) i 6 lat dłużej (kobiety)
- Wegetarianie są o 50% mniej narażeni na cukrzycę typu 2 niż osoby jedzące mięso
- Rynek roślinnych substytutów mięsa jest wart 1,4 miliarda dolarów
Indie – 38%
Włochy, Austria, Niemcy i Wielka Brytania – 9-10%
Brazylia – 14%
Argentyna – 12%
INDIE.
Pierwsze miejsce wśród państw z największym odsetkiem wegetarian zajmują Indie, gdzie 38 % całej populacji deklaruje niespożywanie mięsa. Ogromny szacunek dla tych ludzi. Byłam w Indiach i mam ogromny podziw dla tego jak tam traktuje się zwierzęta.
Indie to kraj o największej liczbie wegetarian. Dodatkowo, 81% ogranicza w jakiejś formie mięso w swojej diecie. Na przykład powstrzymują się od jedzenia określonego mięsa lub unikają jedzenia mięsa w określone dni.
Radżastan ma najwyższy odsetek wegetarian według stanu – aż 74,90%, a następnie Haryana (70%) i Pendżab (66,75%).
EUROPA.
W grupie krajów europejskich wygrywają Włochy, Austria, Niemcy i Wielka Brytania z udziałem ok. 9-10 %wegetarian w społeczeństwie.
AMERYKA.
Patrząc na państwa położone po drugiej stronie globu – w Brazylii 14 % populacji deklaruje wegetarianizm, a w Argentynie 12 %.
(szczegółowe dane na końcu artykułu)
II. Dlaczego mamy zrezygnować z mięsa?
1. Względy humanitarne
Współczucie dla zwierząt to najsilniejsza motywacja i podstawowy argument przemawiający za rezygnacją ze spożywania mięsa.
Wielokrotnie mówi się o przemysłowym chowie zwierząt i związanym z tym ich cierpieniem.
Zwierzęta – tak jak my ludzie – mają swoje uczucia i tak jak my cierpią.
My ludzie zapominamy, że wywodzimy się ze świata zwierząt i cokolwiek buńczucznie nie myślelibyśmy na swój temat – jesteśmy nadal zwierzętami.
2. Względy klimatyczne
Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych apelują – jedną z odpowiedzi na kryzys klimatyczny jest to, co umieszczamy na naszych talerzach.
Raport opublikowany przez Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu (IPCC)podkreślił, że użytkowanie gruntów – w tym w szczególności sposób, w jaki uprawiamy, zdobywamy i jemy naszą żywność – jest głównym motorem zmian klimatu.
a) 1/3 gazów cieplarnianych jest związana z produkcją żywności
Około 1/3 wszystkich emisji gazów cieplarnianych spowodowanych przez człowieka jest związana z żywnością.
Obejmuje to m.in.:
- metan z procesu trawienia bydła,
- podtlenek azotu z nawozów stosowanych do produkcji roślinnej
- czy dwutlenek węgla z wycinania lasów w celu rozbudowy gruntów rolnych.
Co więcej, w skali całego świata 59 proc. gruntów, na których można uprawiać rośliny jadalne, ludzie wykorzystują do uprawy roślin, które są przeznaczone na paszę dla zwierząt hodowlanych.
b) 1/3 wody pitnej na świecie przeznaczana jest dla zwierząt hodowlanych
Z hodowlą zwierząt związane jest także zużycie wody – 1/3 świeżej wody zużywanej przez ludzi trafia właśnie do zwierząt hodowlanych.
Dla porównania, gospodarstwa domowe zużywają 1/30 tych zasobów.
c) 91% niszczenia lasów deszczowych Amazonii jest wynikiem hodowli zwierząt.
Podobnie, aby stworzyć tereny uprawne do karmienia zwierząt hodowanych na żywność w USA, wykarczowano około 260 milionów akrów lasów.
Gdyby cała populacja przeszła na żywność pochodzenia roślinnego, wykorzystanie gruntów rolnych zmniejszyłoby się o 75% i nadal wyżywiłoby wszystkich.
d) Dieta wegetariańska może obniżyć emisje gazów cieplarnianych o 63%.
Fakty dotyczące diety wegetariańskiej pokazują, że wpływ na środowisko globalnego przejścia na dietę wegetariańską może być dramatyczny.
Na przykład zwierzęta gospodarskie odpowiadają za ponad 14% emisji gazów cieplarnianych.
Globalne przejście na dietę wegańską może obniżyć te emisje o 70%. Co więcej, korzyści ekonomiczne wynikające z redukcji emisji gazów mogą wynieść 570 miliardów dolarów rocznie.
3. Względy zdrowotne
Wegetarianizm to nie tylko styl życia, ale i także ochrona własnego zdrowia.
Dieta wegetariańska może uratować 7,3 miliona istnień ludzkich.
Naukowcy odkryli, że największe korzyści może przynieść dieta wegetariańska lub wegańska (unikając odpowiednio 7,3 miliona i 8,1 miliona zgonów).
Czy przekona Cię, że nie jedząc mięsa masz większą szansę na uniknięcie nowotworu, chorób serca i cukrzycy, bo:
a) Wegetarianie żyją dłużej niż osoby jedzące mięso
W ostatnich dziesięcioleciach badania konsekwentnie wykazywały, że dieta wegetariańska może zmniejszyć ryzyko poważnych chorób, a tym samym pomóc ci żyć dłużej.
Na przykład jedno z badań wskazuje, że mężczyźni stosujący dietę wegetariańską żyją około 10 lat dłużej niż ci na regularnej diecie (83 lata w porównaniu do 73 lat). Dodatkowo wegetarianki mogą żyć o sześć lat dłużej, osiągając średnio 85 lat.
b) Wegetarianie wykazują o 10–12% niższą zapadalność na wszystkie nowotwory.
Wskaźnik raka wegetariańskiego jest znacznie niższy w porównaniu z wskaźnikiem raka niewegetariańskiego (wyniki dla konkretnych nowotworów są mniej jasne i nadal istnieje potrzeba bardziej szczegółowych badań).
Jednak bezpośrednie i pośrednie dowody łączą pokarmy roślinne i składniki roślin z utrzymaniem zdrowej wagi i zmniejszeniem ryzyka raka.
Jednocześnie badania powiązały spożywanie mięsa, głównie przetworzonego mięsa, ze zwiększonym ryzykiem niektórych rodzajów raka.
c) Dieta roślinna zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca o 40%.
Statystyki wegetarian i osób jedzących mięso pokazują, że prawie 60% osób spożywających białka roślinne ma zdrowsze tętnice serca niż osoby spożywające białka pochodzenia mięsnego. Ponadto osoby wegan, wegetarian lub stosujące inną dietę roślinną mają o 40% niższe ryzyko choroby wieńcowej.
d) Wegetarianie są o 50% mniej narażeni na zachorowanie na cukrzycę typu 2 niż osoby jedzące mięso
Statystyki zdrowia wegetarian z badania Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases Journal wykazały, że diety wegetariańskie są związane ze zmniejszeniem zachorowalności na cukrzycę.
Uczestnicy badania nie byli chorzy na cukrzycę, a ankieta kontrolna po dwóch latach wykazała, że przypadki cukrzycy rozwinęły się u 2,9% wegan, 3,2% laktoowowegetarian, 4,8% pescowegetarian i 6,1% pół-wegetarian, w porównaniu do 7,6% niewegetarian.
e) Dieta wegetariańska może być dwukrotnie skuteczniejsza w odchudzaniu niż dieta konwencjonalna.
Fakty żywieniowe wegetariańskie wskazują, że dieta obfitująca w zdrową żywność pochodzenia roślinnego może być dwukrotnie skuteczniejsza w zrzucaniu masy ciała niż zwykła dieta.
Na przykład badanie wykazało, że średnia utrata masy ciała u uczestników stosujących dietę wegetariańską wynosiła 6,2 kg, w porównaniu do 3,2 kg utraconych podczas stosowania diety konwencjonalnej.
f) Tylko 18% wegetarian jest otyłych.
Fakty wegetariańskie a mięsożerne potwierdzają, że wszystkożercy mają prawie dwukrotnie większy wskaźnik otyłości niż wegetarianie.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało, że około 30% wszystkożerców ma otyłość lub nadwagę w porównaniu do zaledwie 13% wegan.
Nie jest to zaskoczeniem, biorąc pod uwagę, że produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają więcej tłuszczu niż żywność pochodzenia roślinnego.
IV. Światowe inicjatywy w celu rezygnacji z mięsa
Na całym świecie prowadzone są akcje mające na celu zachęcanie ludzi do rezygnacji bądź ograniczania spożycia mięsa.
Jedną z takich akcji jest „Veganuary” prowadzony przez organizację o takiej samej nazwie.
Uczestnicy podejmują wyzwanie polegające na całkowitej rezygnacji z mięsa oraz produktów odzwierzęcych (nabiał, miód itd.) przez 30 dni stycznia.
W 2022 roku w akcji wzięło udział 620 tys. osób.
V. Lawinowy wzrost wegetarianizmu w ostatnim czasie
Wegetarianizm to coś więcej niż moda, to styl życia. Coraz więcej młodych ludzi przechodzi na wegetarianizm – i to jest cudowna wiadomość!
Według wegetariańskich faktów i statystyk, 22% millenialsów próbowało w pewnym momencie diety wegetariańskiej.
Dla porównania, tylko 13% pokolenia X i 11% wyżu demograficznego zrobiło to samo.
Ponadto 8 na 10 millenialsów je alternatywy dla mięsa, a prawie jedna trzecia z nich stara się skłaniać się ku diecie bardziej roślinnej. BRAVO!
1. W ciągu roku populacja wegetarian w Nigerii wzrosła do 1,4 miliona osób
Najnowsze dane pokazują, że wegetarianizm staje się popularny w wielu rozwijających się regionach, zwłaszcza wśród młodzieży o średnich i wysokich dochodach.
W rzeczywistości Nigeria jest wiodącym krajem pod względem wzrostu populacji wegetarian.
2. Pakistan i Indonezja także w czołówce
Ponadto statystyki dotyczące wegetarianizmu sugerują, że Pakistan i Indonezja odnotowały znaczny wzrost i obecnie mają:
- 1,19 miliona wegetarian w Pakistanie
- 270 600 wegetarian w Indonezji.
2. Niemcy, Brazylia i Włochy
Niemcy, Brazylia i Włochy również znajdują się na liście krajów o największym wzroście populacji wegetarian w ciągu jednego roku.
VI. Światowe dane dotyczące wegetarianizmu
1. 6% populacji Wielkiej Brytanii jest wegetarianami, czyli 3,1 mln osób.
W Wielkiej Brytanii dieta wegetariańska jest najbardziej powszechna wśród diet bezmięsnych.
Według najnowszych statystyk dotyczących wegetarian, 3,1 miliona osób przestrzega diety wegetariańskiej.
Co więcej, badanie przeprowadzone przez Findera ujawniło, że około 12% lub 6,5 miliona Brytyjczyków planuje w przyszłości zostać wegetarianami.
2. 7,5 mln osób w Niemczech deklaruje się jako wegetarianie.
Według najnowszych statystyk dotyczących wegetarian, liczba ta wzrosła o 1,19 miliona osób od 2014 roku.
Ponadto niedawne badanie wykazało, że 42% uczestników celowo ograniczyło spożycie mięsa, stosując dietę roślinną.
3. 5% populacji USA stosuje dietę wegetariańską, czyli 9,7 miliona osób.
Dzięki temu liczba konsumentów w USA stosujących dietę roślinną wynosi 9,7 miliona, co oznacza wzrost z zaledwie 290 000 15 lat temu.
Ponadto, 9%, niebiali Amerykanie trzy razy częściej określają się jako wegetarianie niż biali Amerykanie (3%).
a) Kobiety stanowią 6% wegetariańskiej demografii w USA.
Badanie Gallupa wskazuje, że kobiety częściej identyfikują się jako wegetarianki niż mężczyźni (4%).
Ponadto wegetarianizm jest bardziej rozpowszechniony wśród młodszych Amerykanów:
- 8% osób w wieku od 18 do 34 lat stosuje dietę wegetariańską w porównaniu do
- 7% osób w wieku od 35 do 54 lat i 2% osób w wieku 55 lat i starszych.